Kako neurofeedback utječe na mozak?

“Svaki čovjek može, ako to želi postati skulptorom vlastitog mozga”, ovime je  Santiago Ramon y Cajal, jedan od osivača moderne neuroznanosti najavio sposobnost našeg mozga da se mijenja iskustvom.

Danas znamo da se zahvaljujući sposobnosti neuroplastičnosti, naš mozak se mijenja tijekom cijelog života, a upravo neurofeedback trening predstavlja za njega poseban izazov. Tijekom neurofeedback treninga mozak trenutno dobiva povratnu informaciju o svome funkcioniranju. Trener mu pomoću moderne tehnologije kreira digitalno ogledalo u kojem on može iz trenutka u trenutak pratiti svoju aktivnost. Mozak se u toj slici prepoznaje i vidi uzajamnu vezu između onog što on radi i slike na ekranu. Neurofeedback je za mozak poput igre gdje ulazi u interakciju sa slikom i pokušava neke njene parametre promijeniti. Pokazalo se da neurofeedbackom mozak vježba regulatorne mehanizme koji su u podlozi dobrog funkcioniranja središnjeg živčanog sustava.

Istraživanja sa funkcionalnom magnetskom rezonancom su pokazala da se već nakon jednog neurofeedback treninga mogu zamijetiti promjene u funkcioniranju mozga. No te promjene naravno još uvijek nisu trajne. Kao i u stvarnom životu kad nešto želimo naučiti moramo to ponoviti puno puta prije nego što to postane naučena vještina. Neurofeedback je u svojoj osnovi proces učenja. Mozak se nakon jednog treninga ubrzo vraća na svoje uobičajeno funkcioniranje. No, nakon 20 - 40 treninga opažaju se trajnije promjene. Klijent percipira da ima više emocionalne ravnoteže, bolju mentalnu efikasnost i bolju fiziološku regulaciju. Međutim, ne samo da je subjektivno stanje pacijenta bolje, mijenjaju se i neki objektivni fiziološki parametri. Istraživanja su pokazala da neurofeedbackom po Othmerovoj metodi dobivamo povećanje spektralne snage u određenim frekvencijskim pojasevima što se povezuje s boljom metaboličkom ravnotežom u mozgu i povećanom efikasnošću. Također, uočavaju se promjene i u kvantitativnom EEG-u klijenata koje dalje svjedoče o promjenama koje je klijent postigao.