Kako neurofeedback može pomoći?

Neurofeedback je trening samoregulacije. Dobra samoregulacija je neophodna za optimalno funkcioniranje mozga. Trening samoregulacije osnažuje funkciju središnjeg živčanog sustava i tako poboljšava mentalno zdravlje, emocionalnu kontrolu i fiziološku stabilnost.

S neurofeedbackom ciljamo na bioelektričko funkcioniranje mozga, što je često važnije pitanje nego "kemijska neravnoteža”. Zanimaju nas unutarnje regulatorne mreže mozga i treniramo funkcijsku disregulaciju mozga. Jednostavno otkrivajući trenutak kad mozak skreće s puta kroz EEG, možemo vježbati mozak prema povećanoj stabilnosti i poboljšanom funkcioniranju.

Drugim riječima, neurofeedback je kao da mozak stavimo na spravu za vježbanje kako bi neprestano vježbao određene regulatorne funkcije. Ovo je primjenjivo na širok spektar funkcionalnih deficita. U slučaju organskih oštećenja mozga, cilj je postići da mozak funkcionira bolje a ne izliječiti stanje. Kad se radi o problemima disregulacije, smatramo da zapravo ne postoji bolest koju treba izliječiti, nego samoregulacija može pružiti potpuni oporavak.