Zašto je Othmerova metoda učinkovita?

U klasičnom neurofeedbacku treniraju se standardni frekvencijski pojasevi, primjerice trening omjer beta i theta valova, trening senzomotornog ritma i slično. Temeljem tih provjerenih neurofeedback protokola  Othmeri su u posljednjih 25 godina razvili jednu drugačiju vrstu treninga. Parametri feedbacka  su optimizirani isključivo na temelju učinka na klijenta uz kontinuirani razvoj i poboljšanje na planu hardvera i softvera. To je dovelo do činjenice da su danas signali na kojima treniramo u Othmerovoj metodi najčešće vrlo niske frekvencije tzv. ILF trening (Infra Low Frequency).

Za doživljaj klijenta tijekom NFB treninga ključna razlika je u tome što tijekom klasičnog neurofeedbacka dobije zadatak koji mora svjesno postići – podići određene valove a druge smanjiti, dok u Othmerovoj metodi klijent samo opaža funkcije svog mozga kroz feedback, a mozak odrađuje sve drugo bez našeg svjesnog utjecaja. Proces samoregulacije započinje spontano, potaknut informacijama iz feedbacka koje određuje terapeut. Cilj svakog treninga je postići jedno budno opušteno stanje u kojem mozak može najbolje trenirati. Važno je samo da mozgu damo preciznu povratnu informaciju o njegovom funkcioniranju putem moderne tehnologije.

Othmerova metoda se primjenjuje se preko 25 godina, i dalje se vrlo brzo se razvija. Mnoge ugledne klinike u Hrvatskoj i u svijetu koriste upravo ovu metodu. Procjenjuje se da trenutno ima preko 5000 terapeuta po Othmerovoj metodi.