Što je neurofeedback?

Poznato je da na mozak možemo utjecati putem biokemijskih reakcija, no ideja da na mozak možemo utjecati putem bioelektrične aktivnosti je relativno nova. Neurofeedbackom možemo utjecati na frekvenciju moždanih valova i zahvaljujući sposobnosti mozga da uči često smo u mogućnosti napraviti dugotrajnije promjene. Neurofeedback je u osnovi računalno potpomognuta metoda treninga u kojoj se frekvencija moždanih valova, (koja se inače ne može percipirati) klijentu učini vidljivom.  Mozgu se pokazuje njegova vlastita aktivnost u sadašnjem trenutku na perceptivno prepoznatljiv način - preko monitora i zvučnika čime mu se omogućuje da uđe u proces učenja samoregulacije.

Kroz animaciju ili video igru mozak dobiva povratnu informaciju o vlastitom funkcioniranju i u njoj se prepoznaje. Ulazeći u interakciju s onim što uočava, mozak vježba samoregulacijske obrasce ponašanja. Pokazalo se da upravo ovakav proces učenja može promjeniti disreguliranu moždana aktivnost koja je uzrok mnogih neželjenih obrazaca doživljavanja i ponašanja.  Pomoću neurofeedbacka klijenti uče kako kompenzirati tu disregulaciju i postići veću funkcionalnost živčanog sustava čime mogu smanjiti ili elimirnirati svoje simptome, poboljšati kognitivne sposobnosti i zadobiti emocionalnu ravnotežu.

Neurofeedback trening je za klijente ugodna aktivnost tijekom koje o svojem doživljaju komuniciraju sa svojim terapeutom. Proces se temelji na zajedničkom traženju trenutka kad se klijent osjeća potpuno opušteno i optimalno mentalno budno. Terapeut će temeljem izvješća o doživljaju klijenta podešavati određene parametare treninga.