Što je biofeedback?

Biofeedback je računalno potpomognuta metoda treninga u kojoj se određeni parametri fiziološke aktivnosti precizno mjere i učine vidljivima klijentu. Preko monitora i zvučnika na perceptivno prepoznatljiv način tijelu se pokazuje njegova vlastita aktivnost u sadašnjem trenutku. Povratna informacija o funkcioniranju tijela čini povratnu spregu  koja omogućuje pojedincu da nauči kako promijeniti fiziološku aktivnost sa svrhom poboljšanja zdravlja ili dostizanja vrhunske izvedbe.

Indikatori fiziološke aktivnosti koje mjerimo u biofeedbacku su:

  • RAD SRCA
  • PROTOK KRVI
  • DISANJE
  • PERIFERNA TEMPERATURA TIJELA
  • NAPETOST MIŠIĆA
  • OTPOR KOŽE

Biofeedbackom možemo doslovno vidjeti što naše tijelo radi u sadašnjem trenutku, ono je poput ogledala koje nas uči kako zadobiti kontrolu nad vlastitim fiziološkim procesima.

 

Kako funkcionira biološka povratna sprega?

Ljudi mogu naučiti bilo što, što je povezano s funkcijama mozga, pod uvjetom da postoji povratna sprega, odnosno povratna informacija obzirom na ono što žele postići.Većinu funkcija našeg tijela ne možemo osjetiti direktno i ne možemo svjesno utjecati na njih jer su pod automatskom kontrolom. U slučaju kad takva funkcija više ne radi ispravno ili čak potpuno izostane, bez povratne informacije teško ju je trenirati.

Zato koristimo biofeedback preko kojega možemo napraviti ciljani proces oporavka. Parametri koji se treniraju biofeedbackom mjere se pomoću posebne sofisticirane opreme i pokazuju klijentu na perceptivno prepoznatljiv način, putem video animacije.